Hvis du ønsker at plante en hæk i eller omkring din have, er der en lang række muligheder. I de seneste år har grøn bøg, rød bøg og avnbøg vundet enorm popularitet. De er ikke kun nemme at vedligeholde, men de er også meget stærkere end f.eks. de nåletræer, som man stadig ser i ældre haver. Desuden passer bøg og avnbøg til både en klassisk og en moderne have!

Der hersker stor forvirring om, hvad rødbøg, grønbøg og avnbøg egentlig er. Der er dog et par vigtige forskelle.

Almindelig avnbøg (Carpinus betulus) har friskgrønne, savtakkede blade. I løbet af efteråret tørrer bladene ud, og ved nytår er de fleste af dem faldet af. De nye blade kommer ret tidligt, normalt i begyndelsen af april.

Jo ældre en avnbomhæk eller en form for hæk bliver, jo smukkere og fyldigere bliver grenstrukturen, især i vintermånederne. Hornbøge er også for nylig blevet meget populære som espalier. Du kan bruge den til at skabe en høj hæk, uanset om den er kombineret med en almindelig hæk eller ej.

Sammenlignet med den grønne eller røde bøg (fagus), som vi omtaler nedenfor, er denne carpinus lettere og vokser hurtigere. Med lettere mener vi, at Hornbeam bedre kan modstå ekstreme vejrforhold som f.eks. tørke og masser af regn. Den trives også bedre i dårlig jord, selv om vi anbefaler at forbedre jorden med plantehumus, selv når det gælder hornbjælker.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *